Hozzávalók:
250 ml 2,8%-os laktóz mentes tej, 25 g friss élesztő, 50 g laktóz mentes vaj, 40 g porcukor, 60 g xilit, 500 g búzaliszt,1 csipet só, 2 db tojássárgája, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 db citrom reszelt héja, 5 g holland kakaópor, 50 g vörös áfonya
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe tesszük és a porcukorral elkeverjük, majd 10 percre félretesszük. Amikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sót, tojássárgákat, a lágy vajat, vaníliát és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük és sima tésztát dagasztunk.
Amikor elkészült, 3 részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaót, a másik 2 részbe pedig az áfonyát.
Kiolajozott edénybe tesszük és kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Miután megkelt a tésztánk, 3 rudat sodrunk belőle és megfonjuk a kalácsot, amit megkenünk a felvert tojással és további 30 percig kelesztjük.
Ezt követően ismét megkenjük a kalácsunkat a tojással, amibe ezúttal egy pici tejet is teszünk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kb 30 percig – tűpróbáig sütjük.