Kakaós-áfonyás kalács nem csak húsvétra

Hozzávalók:

250 ml 2,8%-os laktóz mentes tej, 25 g friss élesztő, 50 g laktóz mentes vaj, 40 g porcukor, 60 g xilit, 500 g búzaliszt,1 csipet só,  2 db tojássárgája, 1 teáskanál vanília kivonat,              1 db citrom reszelt héja,    5 g holland kakaópor, 50 g vörös áfonya

 

Elkészítés:

Az élesztőt a  langyos tejbe tesszük  és a porcukorral elkeverjük, majd 10 percre félretesszük. Amikor felfutott az élesztő, összeállítjuk a tésztát:  a lisztet, sót, tojássárgákat, a lágy vajat, vaníliát és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük és sima tésztát dagasztunk.

Amikor elkészült, 3 részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaót, a másik 2 részbe pedig az áfonyát.

Kiolajozott edénybe tesszük és kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

Miután megkelt a tésztánk, 3 rudat sodrunk belőle és megfonjuk a kalácsot, amit megkenünk a felvert tojással és további 30 percig kelesztjük.

Ezt követően ismét megkenjük a kalácsunkat a tojással, amibe ezúttal egy pici tejet is teszünk.

Előmelegítjük a  sütőt 180 fokra és kb 30 percig – tűpróbáig sütjük.

No Comments Yet.