Tökmagtorta (laktóz- és gluténmentes)

( a 2016-as Őrség zöld aranya ország torta adta az inspirációt)

Hozzávalók

Tökmag ropogós:

80 g pirított tökmag, 50 g barna nádcukor, 2 cl víz, 4 cl tökmagolaj, 80 g laktóz- és gluténmentes fehércsokoládé, 3 db gluténmentes zabkeksz

Eperzselé:

350 g eper, 2 csomag tortazselé

Tészta:

2 db tojás, 130 g barna nádcukor, 1 csipet só, 3 evőkanál natúr laktózmentes joghurt,  70 g gluténmentes liszt, 60 g mandulaliszt, 5 g szódabikarbóna, 6 cl tökmagolaj

Krém:

500 g laktózmentes mascarpone, 400 ml laktózmentes habtejszín, 100 g laktózmentes vaj, 100 g glutén- és laktózmentes fehércsokoládé, 2 csomag habfixáló, 2 lapzselatin, 1 csomag vaníliás cukor

Felső zöld réteg:

50 g laktózmentes vaj, 100 g glutén- és laktózmentes fehércsokoládé, 2 cl tökmagolaj

Elkészítés:

A tökmagot megpirítjuk, majd késes aprítóban ledaráljuk. A cukrot és a vizet összeforraljuk, majd a darált tökmaghoz adjuk. Hozzákeverjük a tökmagolajat és a gőz fölött felolvasztott fehércsokit, valamint az összetört zabkekszet. Botmixe segítségével összedolgozzuk.

Egy 22 cm-s tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát vékonyan elsimítjuk a forma alján, majd legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Az epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tortazseléket, majd felforraljuk.

Egy 22 cm-s tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát vékonyan elsimítjuk a forma alján, majd legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Tészta: a tojásokat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. A kétféle lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük és a tojásos keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük, végük hozzáadjuk a tökmagoljat és azzal is jól összedolgozzuk.

A tészta alapot egy sütőpapírral bélelt 26 cm-s tortaformába öntjük és 160 fokos előmelegített sütőben kb 20 perc alatt (tűpróba) készre sütjük.

A krémhez a vajat és a fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd  a beáztatott lapzselatint hozzákeverjük. Miután langyosra hűlt, összekeverjük a mascarponéval. A tejszínből a vaníliáscukorral és a habfixálókkal kemény habot készítünk, majd a kihűlt fehércsokis-mascarponés krémhez keverjük.

Felső zöld réteghez a vajat a csokival gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a tökmagolajt és 1 beáztatott lapzselatint, jól elkeverjük.

Összeállítjuk a tortát:

Első lépésként a kihűlt tészta köré helyezzük a tortakarikát. Elsimítjuk rajta a krém 1/3 részét, majd középre igazítva ráhelyezzük a tökmagos ropogóst. Ismét 1/3 rész krém következik, melyre az eperzselét helyezzük, majd a maradék krémet rákenjük. Végül a langyosra hűlt zöld réteget egyenletesen a tortánk tetejére öntjük és óvatosan elsimítjuk rajta.

Szeletelés előtt legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.

"Normál" alapanyagokból is elkészítettem (fehérliszt,  sima vaj, mascarpone és csoki, valamint szódabikarbóna helyett sütőpor, zselatin helyett zselatin fix. A tésztánál viszont a Naturbit mandulalisztet ebben az esetben is használtam.

 

 

No Comments Yet.