Fánk glutén- és laktózmentes

Hozzávalók:  500 g gm liszt, 70 g barna nádcukor, 50 g eritrit, 7 g porélesztő, 220 ml rizstej, 100 ml víz, 50 g lm vaj, 2 tojás

kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt a nádcukor és a langyos rizstej keverékébe öntöm.

A sütőt 40 fokra előmelegítem.

Az élesztős keveréket, a lisztet, a tojást és a vajat beteszem a sütőbe, hogy egyenlő hőmérsékletre melegedjenek.

Miután az élesztő felfutott, robotgépbe teszem a sütőben előmelegített hozzávalókat, valamint a langyos vizet és az eritritet. Közepes fokozaton legalább 5 percig dagasztom a tésztát.

A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórom, erre borítom a tésztát, amit szintén megszórok rizsliszttel. Kicsit lágynak tűnhet, de így lesz könnyű a belseje. 1 cm vastagra nyújtom, majd kiszaggatom és mindegyik közepébe egy lyukat nyomok. Egy tepsibe sütőpapírt teszek, erre jönnek a fánkok és kb 40 percre visszamennek a 40 fokos sütőbe, hogy szépen megkeljenek.

Ezt követően egy edényben felolvasztom a kókuszzsírt és ha forró, beleteszem a fánkokat.  Annyi kókuszzsír legyen, hogy „ússzanak” benne a fánkok. Mindkét oldalukat kb 1-1 percig sütöm, majd papírtörlőre szedem.

Miután kicsit kihűltek, baracklekvárral tálalom.

No Comments Yet.